Er zat een spook onder mijn bed.

Het is bijna zover dat de zomervakantie in het primair onderwijs gaat beginnen. Tijd om te luieren en terug te blikken. Onder de parasol in de achtertuin als het weer het toe zal laten, onder de parasol op Aruba als de portemonnee het toe zal laten. Het onderwijzend personeel zal echter niet al luierend terugblikken. Dat kan niet, want passend onderwijs komt er aan. 1 augustus 2014 nadert rap, vakantie of niet. Niets luieren, handelingsplannen en groepsplannen schrijven. Ontwikkelingsperspectief schilderen, handelingsverlegen de kroeg in Frankrijk betreden, ondersteuningsplanraad nog even op scherp zetten en dan kan het beginnen: passend onderwijs. De AOB maakt zich grote zorgen. De hele zorg leest u hier.

Kern van de zorg?

Leraren nog steeds niet voorbereid op passend onderwijs.

Het opperhoofd van de AOB maakt zich grote zorgen. En zoals het een goed vakbondsopperhoofd betaamt, doet hij aanbevelingen. Vier stuks.

Ik weet niet of hij dat ook vanaf zijn vakantieadres doet.

  1. Leraren moeten budget en begeleiding krijgen om eigen ideeën uit te werken.
  2. Onderwijspersoneel moet ook instemmingsrecht krijgen op de plannen van de school over welke zorg ze aanbieden en hoe.
  3. Er moet goed op de ondersteuningsplannen gelet worden.
  4. De leden van ondersteuningsplanraden moeten scholing krijgen.

Prima aanbevelingen, niets mis mee. Ik denk dat er veel scholen zijn die ik ken die in hun samenwerkingsverband, op hun school, binnen hun bestuur al met deze aanbevelingen werken.

Jarenlang heb ik gedacht dat er een spook onder mijn bed zat. Niet als ik overdag op mijn bed met soldaatjes speelde of hoestend ziek mocht zijn. Maar vooral in de avond, als het donker werd. Of al was. Het spook bleef ongrijpbaar. Totdat ik de moed had om uit mijn bed te stappen, het licht aan te doen. Om vervolgens het spook toe te spreken. Vanaf dat moment was ik niet meer bang voor spoken.

Ik geloof dat passend onderwijs al lang wordt gegeven en we gewoon aan de slag moeten. Het bed uit en het licht aan. Dat is spannend en daar is moed voor nodig. En goed licht. Benut de vakantie om na te denken en geïnspireerd te raken, geïnspireerd te blijven. Doe lekker ook niets, helemaal niets. Zoals de Ieren zeggen: “If you worry you die. If you don’t worry, you’ll still die.” ”So, don’t worry.”

En als het toch niet werkt straks op 1 augustus kun je altijd nog om je moeder roepen.

Ik luister zeker.

Meester Edwin.

edwin-borger

Edwin Borger

Interim directeur en trainer

Gepubliceerd in Columns.