Het Onderwijs Meester

edwin-borgerIedereen is het er over eens en niemand is er tegen: meer mannen voor de klas. Het onderwijs heeft behoefte aan meer mannen, meer meesters. Voor de klas, in het team, aan het koffiezetapparaat en op de speelplaats. Kinderen, ouders, schoolleiders, politiek, de meesters die al in het onderwijs werkzaam zijn en ook de juffen zelf willen het. Maar waarom eigenlijk?

Mannen zijn meer van de ‘klap’ dan van de ‘knuffel’. Mannen zijn technischer
Mannen praten minder en doen meer. Jongens hebben mannelijke rolpatronen nodig. En meisjes ook. Mannen zijn nodig voor een betere balans in het team. Mannen zijn mannelijker. Mannen doen…….mannen zijn….mannen gaan……… En over het waarom is nog niemand het eens.

Waar iedereen het ook over eens is? Dat er te weinig mannen naar de pabo gaan. Dat er te veel mannen vroegtijdig afhaken. Op de pabo en voor de klas. Maar waarom eigenlijk? Mannen (als ze op de pabo starten nog jongens eigenlijk) hebben een hekel aan de kleuterstage. Mannen zijn niet goed in verantwoorden. Mannen doen te weinig op de pabo. Mannen verdienen te weinig in het onderwijs. Mannen willen een fulltimebaan met carrièreperspectieven en dat is in het onderwijs niet mogelijk.Mannen willen….mannen kunnen beter……mannen hebben een hekel aan. En over het wat is nog niemand het eens.

Hoe het mannentekort in het onderwijs aan te pakken? Daar is helemaal niemand het over eens. En als men het al eens is, gebeurt het niet. Betere salarissen. Gaat niet gebeuren. Andere opzet Pabo’s. Gaat wellicht gebeuren. Betere, snellere carrièreperspectieven. Gaat niet gebeuren.

Is er dan geen sprankje hoop, zo aan het begin van 2017? Jawel. Die sprankjes zijn er zeker wel. Het Onderwijs Meester gaat hier over schrijven, publiceren, bloggen. Om te duiden, te verduidelijken, te prikkelen en te poneren. Omdat er echt meer mannen in het onderwijs moeten komen werken. Toch?

Gepubliceerd in Columns.