Onderwijs beurs?

Blog EdwinNaast Sinterklaas, Kerst, de avondvierdaagse en de eindmusical van groep 8, is de N.O.T. een zekerheid binnen het onderwijs. Van heinde en verre komen leerkrachten (moeten die geen lesgeven dan?), schoolleiders (moeten die niet vergaderen dan?) en bestuurders (die hebben toch niets te doen) naar de handelaren in onderwijsgeluk. Van potloden tot complete oplossingen voor ieder al dan niet onderwijskundig probleem: u vindt ze bij stand nr zoveel op de beurs.

Ik hoor u al denken: wat een flauwekul. Dat leerkrachten les moeten geven, schoolleiders vergaderen en bestuurders niets doen.

En dat klopt. Dat is natuurlijk flauwekul. Naast dat ik iedereen in het kader van burn out preventie een dagje N.O.T. toewens (effe lekker er uit, iets leuks doen hoorde ik laatst een juf zeggen), is het natuurlijk onzin te beweren dat leerkrachten alleen les moeten geven. En niet een dagje tasjes met inhoud zouden mogen scoren. Trouwens, je kunt ook in het weekend naar de beurs. Kun je én lesgeven en tasjes met inhoud scoren.

Neen, ik kom op deze onzin omdat je als buitenstaander, die afhankelijk is van de kranten als het gaat over beeldvorming rondom onderwijs, haast zou gaan geloven dat werken in het onderwijs echt de verkeerde afslag in je leven is.

“Help, de juf verzuipt!”.  “Mannen laten het massaal afweten in het onderwijs”

“Van mijn onderwijssalaris kan ik niet eens een huis kopen”. “Werkdruk neemt dramatische vormen aan”.

En dan hebben we het nog niet eens over de luizenmoeder gehad.

Ja, het is een beroep waar je stevig voor in je schoenen moet staan, al is het alleen al om de al dan niet verplichte aanwezigheid bij de avondvierdaagse.

Ja, de werkdruk is buiten de vakanties om vaak hoog. Wees gerust dat dit niet alleen in het onderwijs zo is.

Ja, het is onverklaarbaar dat een wiskundejuf op een VMBO meer verdient dan een rekenmeester in groep 7.

En toch ben ik ervan overtuigd dat er geen mooier beroep is. Ik sta zelf ook weer voor de groep (voordat u gaat gillen of ik zelf wel voor de groep sta), bij bevriende directeuren die omhoog zitten. En dat zijn er best veel. En nee, niet voor een zzp-tarief maar gewoon voor hetzelfde bedrag dat je kwijt bent aan een invaller uit een lege invalpoule. Ook op Maandag werk ik, en niet met Maandag. En ik vind het nog steeds geweldig, meester zijn en lesgeven.

Die kant, de sprankelende ogen, de frisse tegenzin en de vele eureka-momenten worden onderbelicht. Krijgen niet hetzelfde podium als de doemdenkers en de framers waardoor het imago van een juf of meester een stevige deuk oploopt.

Kortom, ga zeker naar de onderwijsbeurs. Onderwijzer zijn is een prachtig vak.

NOT?……..Yess!

Edwin Borger

Edwin_Borger

Gepubliceerd in Columns.