Prinsjes? Dag!

Prinsjesdag was dit jaar niet alleen leesvoer voor de bovenbouw, ook de kleuters zouden er mee aan de slag gaan. Ruim van tevoren was er overlegd over en gezocht naar wat je met de kleuters kon doen rondom dit thema.

Rare hoedjes knippen en plakken, tel het aantal paarden voor de koets en wat voor woorden kun je nog meer verzinnen met de k van koning? Om maar een aantal ideeën dat op de tekentafel sneuvelde met u te delen.

Uiteindelijk werkte het weer niet echt mee om gericht aandacht te besteden aan de troonrede e.d. De mussen vielen nog net niet dood van de daken, zo heerlijk heet was het buiten. En dat trekt de kleuteraandacht.

En dus werd er na de lunch met elkaar gesproken over wat jij zou doen als je de koning van Nederland was.

“Dan zou ik nu naar buiten gaan.”

Er zit genoeg talent op onze school.

Nadat de kleuters de toestand van het land onder de loep hadden genomen met de juf, werd er besloten om toch nog even met elkaar te kijken naar de koets van de koning.

Terwijl de juf en de kinderen verwachtingsvol naar het digibord gluurden, keek ik even op mijn mobiel. Wat werd er over ons primair onderwijs gezegd door de koning?

“Het stimuleren en benutten van jong talent is cruciaal voor toekomstige economische groei.”

Veel verder kwam ik niet. De kleuters joelden toen internet het deed en heel veel meer over het primair onderwijs had Willem-Alexander de koning volgens mij niet gezegd.

Achterin zat Fred, veilig verborgen achter zijn kleurplaat. Fred waar ik voor op visite kwam, om te kijken hoe we zijn onderwijs passend zouden kunnen krijgen.

Toen de klas tot bedaren kwam, gluurde Fred over zijn kleurplaat heen naar de beelden op het magische bord.

“Waarom kijkt die meneer zo boos? Hij is toch de koning?”

Een waarheid als een koets, schoot het door mij heen. Uitgesproken door een vierjarige kleuter. Met passen en meten stimuleren we ook Fred zijn talenten wel. Zodat hij groeit en onze economie daar straks de vruchten van gaat plukken.

edwin-borger

Edwin Borger

Interim directeur en trainer

Gepubliceerd in Columns.