“Uw haar is op”

uw-haar-is-opHet is voor hen die mij kennen geen onthulling meer als ik middels deze blog meld dat ik kaalhoofdig door het leven ga. Uit vrije keuze en gedwongen door de natuur. Zou ik net zoals in mijn dromen een bos krullen hebben, dan zou ik namelijk niet voor kaalheid kiezen. Of toch wel, mijn kale knikker bepaalt al sinds lang mijn profiel. Herman van Veen verwoordde het ooit fraai: “Dan heb je meer van mij”.

Het eerste wat de kinderen van een school waar ik als interim-directeur werk opmerken, is dat ik kaal ben. Op mijn baard na. Het zijn dan ook de dapperen onder hen die, meestal na een maandje, aan me vragen waarom ik kaal ben. Ik leg ze dan vaak uit dat dit komt omdat ik, voordat ik directeur werd, piraat was. Bij kleuters lukt dat nog steeds, vanaf groep 5 kijken ze mij aan alsof ik nog les geef met een krijtje. Met een mengeling van ongeloof, verbijstering en omlijst met een meewarig glimlachen. Op mijn huidige ‘leenschool’ ( zo noemde een kind mijn interimschap in Bloemendaal) kwam er laatst een kind uit groep 3 naar mij toe. Open, nieuwsgierig en al bij voorbaat grinnikend. Ze vroeg niets, maar zei wel wat: “Uw haar is op”. Ik schreef hem bij in mijn notitieboekje van mooie dingen. En realiseerde mij dat dit vol komt te staan met dat wat kinderen doen en zeggen. Mooie dingen die mijn profiel kleuren, die aangeven waar ik voor sta. Waardoor ik in beweging kom.

Sander Dekker heeft een hoofd vol krullen. En vast een iPad vol mooie dingen. Van dingen die mensen tegen hem zeggen, die zijn profiel kleuren. Die aangeven waar hij voor staat, waardoor hij gaat bewegen. Ondanks felle weerstand diepe afkeuring: ‘Vertrouwen in rekentoets’, staat daar vast niet in. Het stond woensdag 28 januari 2015 wel over zijn beleid in de kranten. Dat zijn haar daar niet van uit gaat vallen, onbegrijpelijk. Sterker nog, ik denk dat zijn bos krullen er van gaat groeien, dat hij er sterker van wordt. Maar of hij er door gaat bewegen? Verplichte rekentoets, reken daar maar niet op.

Edwin Borger
Interim directeur en trainer

 

Gepubliceerd in Columns.