Thuisonderwijs: ik beweeg, dus ik leer

Bewegend leren is goed voor de ontwikkeling van een kind en een belangrijke motivator voor een kind. En dat motiveren is toch wel een vak apart… Dat merkten veel ouders op uit ons laatste ouderonderzoek over thuisonderwijs. Veel ouders vroegen zich af hoe ze ervoor kunnen zorgen dat kinderen zichzelf vermaken en plezier hebben in hun schoolwerk terwijl ze zelf voldoende energie overhouden. In deze blog gaan we in op het belang van bewegend leren en je lijf leren kennen.  

Ontdek concrete uitwerkingen van leuke interactieve spellen voor kinderen. Deze spellen kunt u doorgeven aan de ouders van de kinderen uit uw klas. Download hier het E-book Bewegend Leren 

Breng dat motortje in een kind tot leven

Meer durven en vertrouwen, je fijn voelen in je lijf, plezier hebben in bewegen en grenzen verkennen en verleggen, het hoort allemaal bij bewegend leren. Bewegen is in veel opzichten goed voor de ontwikkeling van een kind.

Bewegen geeft energie en motiveert een kind bij het leren. Hoe werkt dat dan precies? Bewegen geeft een kind ontspanning en plezier. Hoe meer plezier, des te meer ontspannen is een kind en des te makkelijker gaat het leren én concentreren.

Door te bewegen leert een kind zijn eigen lijf kennen en zichzelf ten opzichte van anderen, een ruimte of bepaalde voorwerpen. Er komt meer besef van ruimtelijke oriëntatie: de eigen lichaamsruimte, omgevingsruimte en ruimte tussen voorwerpen. Kinderen leren daardoor bijvoorbeeld beter problemen op te lossen, ruimte te structureren en begrippen te gebruiken zoals voor, achter en naast. De ontwikkeling van ruimtelijke oriëntatie is belangrijk voor het latere leren lezen, schrijven en rekenen.  

Simpele bewegingsactiviteiten voor optimaal leerplezier

Om de motorische ontwikkeling van een kind thuis te stimuleren, hoeft een ouder weinig uit de kast te halen.   Collage motorische ontwikkelingEen aantal ideeën voor kleuters, maar ook voor peuters en schoolkinderen;

  • Loop, fiets of ren een rondje.
  • Zet een hindernisbaan op in het huis of in de tuin. Tip: geef ouders als advies mee om een kind mee te laten ontwerpen! Laat een kind bijvoorbeeld onder de tafel doorkruipen, hinkelen van de ene naar de andere kant en ergens overheen springen.
  • Ga springtouwen, gooi de bal over of lekker met elkaar dansen.
  • Maak een blote-voeten-pad in de tuin met zand, grind, water en modder. Of met andere materialen die lekker aanvoelen aan blote voeten.

 

Motorisch leren kun jij ook leren

Thuisonderwijs hoeft niet alleen te bestaan uit het invullen van werkbladen. Maak het leuk en behapbaar voor ouders en kinderen en wees creatief met motorisch spel. Het is o zo eenvoudig in te zetten, óók voor ouders, of beter gezegd: juist voor ouders! Hoe fijn is het als ouders thuisonderwijs kunnen geven waar ze eenvoudig handen en voeten aan kunnen geven (en kinderen hun handen en voeten juist gebruiken! 😉 Het heeft positieve gevolgen voor het eigen energieniveau en de leereffecten van kinderen. Kinderen kunnen hun energie kwijt en zijn na hun sportieve uitbarsting vaak beter geconcentreerd en gemotiveerd. Daardoor wordt er minder een beroep gedaan op een ouder om zich hard te maken als motivator!

Ontdek concrete uitwerkingen van leuke interactieve spellen voor kinderen die u kunt doorgeven aan ouders. Download hier het E-book Bewegend Leren 
 

Annemarije van rijnAnnemarije van Rijn werkt bij de Lerende School, het onderwijsadviesbureau van Scholen met Succes. De Lerende School ondersteunt ontwikkelingsgericht leren waarin spel de leidende activiteit is. Beredeneerd werken op een manier die direct aansluit bij het leren van jonge kinderen.  

Gepubliceerd in De Lerende School.