Skip de coronadip

Het Rode Kruis is weer gestart met de actie #skipdecoronadip, omdat veel jongeren somber worden door de maatregelen en gevolgen van de coronacrisis. Maar niet alleen jongeren hebben hier last van, ook kinderen kampen soms met somberheid. Waardoor wordt het veroorzaakt, hoe merk je het en hoe ga je ermee om?

Uit onderzoek onder ons Ouderpanel blijkt dat, ook nu de scholen weer open zijn, bijna 2 op de 10 ouders zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind. Ook kinderen zelf zijn bezorgd. Een kwart van de kinderen maakt zich volgens hun ouders een beetje zorgen, 1 op de 10 kinderen maakt zich vaak zorgen.
Tijdens de lockdown voelden veel kinderen zich eenzaam en verveelden ze zich. Dit percentage is gelukkig flink omlaag gegaan toen de scholen weer open gingen. Wel zegt een kwart van de ouders dat hun kind soms uit zijn of haar doen is.
Het nieuws over corona en de impact van alle maatregelen op de (thuis)situatie heeft een weerslag op kinderen. Kinderen kunnen hun motivatie verliezen voor dingen die ze eerst wel leuk vonden, stiller worden en zich meer terugtrekken. Ook kunnen kinderen juist onrustig en boos worden, zonder dat ze precies weten waarom.
Vervelend en heftig voor het kind en de ouders, maar ook voor leraren en andere kinderen om hen heen. Wat kun je doen om kinderen met somberheidsklachten te helpen?

  • Ten eerste, praat erover met je kind, vraag wat hij/zij nodig heeft. Zeg ook tegen je kind dat hij/zij ook met andere mensen kan praten, zoals de juf of meester, vriendjes of opa en oma.
  • Maak een dagplanning of weekplanning. Voldoende structuur en voorspelbaarheid is voor alle kinderen goed, zeker in coronatijd.
  • Ga met je kind naar buiten. Ook als het sneeuwt in april. Sporten en bewegen helpen!
  • Stimuleer je kind om dingen te blijven doen die hij/zij leuk vindt. Het is fijn als je kind blijft chatten, lezen, tiktokken en andere dingen verzint die hij met vriendjes kan delen/doen.
  • Vertel je kind dat het niet gek of vreemd is om je af en toe somber te voelen. Leg uit dat andere kinderen hier ook wel eens last van hebben, en volwassenen ook.
  • Zoek hulp als jullie er niet uit komen. Je kind kan praten/chatten met de kindertelefoon of een psycholoog.
  • Beloon positief gedrag, stel niet te hoge verwachtingen aan je kind en probeer niet boos te reageren op moeilijk gedrag.

Natuurlijk hopen we met zijn allen dat coronagerelateerde somberheidsklachten straks samen met het virus verdwenen zijn. Maar voor nu, zet ‘m op!

Bronnen:
https://jeugdjournaal.nl/artikel/2367530-kinderen-zijn-vaker-somber-door-corona.html
https://avantsanare.nl/themas/somberheid-en-depressie-bij-kinderen/
Onderzoek Ouderpanel Scholen met Succes, maart 2021.
https://www.rodekruis.nl/campagnes/skip-de-coronadip/

Gepubliceerd in Nieuws.