Cuba

Op Cuba heb ik samen met vier andere leerlingen een reis gemaakt door het land. Er ging iemand van de begeleiding mee, maar wij moesten alles zelf regelen: onderdak, eten en vervoer. In het Spaans, wat Engels spreken ze zo goed als niet op Cuba.

We begonnen onze reis van vijf dagen in de stad Bayamo, en tot mijn verbazing lukte het prima om een ‘casa’ te vinden om in te slapen. De volgende dag vertrokken we met een bus naar een stad 400 km verderop: Camaguey. Waar we vervolgens regelden dat we twee nachten sliepen in een casa met dakterras. Na heerlijk in de stad rond gezworven te hebben vertrokken we naar de stad Holquin, waarna we met een taxi uit de jaren ’50 naar ons eindpunt gingen: Santiago de Cuba.

Ik verbaasde er constant weer over hoe goed alles ging. We hebben steeds heerlijk gegeten, prachtig onderdak gehad en het vervoer regelen ging ook best wel goed. Het moeilijke met het vervoer was dat het allemaal nogal slecht geregeld was, en dat wij het dan ook nog eens in het Spaans moesten regelen. Maar tot mijn verbazing lukte het om een bus pakken.

Is er leiderschap voor nodig om met zijn vijven een reis te organiseren? Ik denk van wel, want met met z’n allen moet er toch uit komen. Iedereen wil wel eens wat anders, maar we hebben helemaal geen ruzie gehad, we kwamen overal goed uit. Wat ik leuk vond om te zien was dat we helemaal geen stress hebben gehad over het reizen. We hadden de hele tijd zo’n idee van, het komt allemaal wel goed. En het kwam ook allemaal goed!

Ik heb op Cuba veel geleerd. Over het land, het socialisme, de mensen, muziek en mezelf.
Ik heb gezien dat het socialisme niet werkt, mensen doen hen werk niet altijd. Wat me opviel is dat het land steeds kapitalistischer wordt. Mensen mogen een deel van hun huis beschikbaar stellen als ‘casa particulares’. Daar kunnen toeristen als ik dan slapen, als een bed and breakfast. Zowaar een eigen bedrijfje dus. Ook mogen de mensen nu het land uit, niet dat de meesten daar geld voor hebben, maar het gaat om het idee.

Cuba was een geweldige ervaring. Het is een land wat nog niet zo’n tweede Europa of VS door al het toerisme wat er in de wintermaanden op bezoek komt. Dat vond ik geweldig. Het is echt anders, en ik had heel erg het gevoel dat ik ver weg van huis was. Een geweldig land, en ik hoop zeker dat ik er nog een keer terug kan komen.

Gepubliceerd in School at Sea.