Een workshopreis naar Gambia gewonnen!

10f520aEen workshopreis naar Gambia winnen, dat overkomt niet iedereen! Mij wel en ik ben er heel blij mee……. Mijn naam is Marja Verruijt.

Al vele jaren ben ik werkzaam in het onderwijs. Eerst als leerkracht in het reguliere basisonderwijs en sinds bijna zes jaar als directeur van OBS de Sokkerwei in Castricum, de eerste duurzame basisschool in Nederland. Dit is een school met 210 leerlingen en mijn team telt 18 enthousiaste, betrokken collega´s. Vorig jaar november ontving ik een mail van Scholen met succes, met daarin een kerstwens. Ook werd in deze mail gevraagd of er directeuren waren, die mee zouden willen op een workshopreis naar Gambia met de organisatie “Yep! Africa”. De vraag was of je een enthousiaste brief wilde schrijven. De meest enthousiaste brief zou worden beloond met een workshopreis. Ik was gelijk geïnteresseerd en schreef dus een brief…

In de brief vertelde ik dat ik duurzame ontwikkeling erg belangrijk vind. Ik vind, dat duurzame ontwikkeling over zorg gaat; zorg voor jezelf, zorg voor je naaste, zorg voor toekomstige generaties en zorg voor de wereld om je heen. Verder vertelde ik, dat ik dat jaar een rondreis had gemaakt door Mozambique, Malawi en Zambia. Ik heb enorm genoten van de typische Afrikaanse natuur, maar dit was niet de reden dat deze reis op mij een onvergetelijke indruk heeft gemaakt. Ik werd enorm geraakt door het feit dat zoveel kinderen nog geen goed onderwijs krijgen, doordat de eerste levensbehoeften niet aanwezig zijn. De zorg voor jezelf was hier heel duidelijk nog erg moeilijk. Ik heb een project bezocht in Malawi, waar waterbronnen werden aangelegd en een voedselprogramma was opgestart. Ik vond het een prachtig initiatief, mede doordat hier de levensverwachting met 10 jaar was toegenomen en meer kinderen in deze regio de kans krijgen om naar school te gaan.

Al tijdens de reis begon het bij mij te kriebelen. Ik zou wat voor deze mensen willen doen, maar wist op dat moment niet zo goed wat. Bij thuiskomst kwam met regelmaat deze gedachte weer boven, maar al snel ging ik (helaas) weer op in de waan van de dag. Totdat deze mail voorbij kwam…

U begrijpt het natuurlijk al, mijn brief werd uitgekozen!

Op 7 november reis ik samen met vijf Yeppers af naar Gambia.

Yep! Africa is een organisatie die trainingsprogramma’s heeft samengesteld waarbij wordt geprobeerd om jonge mensen zelfvertrouwen te geven, zodat ze in hun eigen kracht komen te staan. Vanuit die kracht worden ze in actie gezet om hun omgeving weer op orde te krijgen en vervolgens zelf de stap te zetten naar werk. Zo probeert Yep de jeugdwerkloosheid terug te dringen en daarmee de armoede te bestrijden. Het resultaat is mensen en ondernemingen die het zélf en socialer doen.

Tijdens onze reis zullen we in gesprek gaan met deze jongeren en zullen we nauw met hen samenwerken aan lopende projecten. Ook bezoeken we één of twee scholen. We gaan in gesprek met de jongeren, zullen coachingsgesprekken voeren en eventuele vragen beantwoorden. Ook zullen we een aantal workshops geven, met o.a. het thema ‘hoe het is om als vrouw leidinggevende te zijn’.

Op school heb ik in alle groepen uitgelegd wat ik ga doen. Ik heb de kinderen verteld dat de kinderen in Gambia niet allemaal naar school kunnen zoals zij. Vaak omdat ze honger hebben en dan niet de energie hebben om naar school te gaan. Dat kinderen het nodig hebben om naar school te gaan om zo een goede toekomst op te kunnen bouwen. Al heel veel jaren wordt er geld naar deze landen gestuurd om de mensen daar te helpen, maar nog steeds is Afrika een werelddeel waar het moeilijk is om te overleven. Bij geld geven zijn ze niet gebaat, wel bij goed onderwijs en hulp bij het krijgen van zelfvertrouwen, zodat ze leren om zelf hun kansen te grijpen. Omdat geld geven geen oplossingen biedt, heb ik een inzamelingsactie op gang gebracht voor oude (zonne)brillen, leesbrillen en oude mobieltjes. Met deze spulletjes kunnen we de mensen in Gambia wel een groot plezier doen. Deze spullen neem ik mee op mijn reis naar Gambia. Wanneer ik terug ben, zal ik mijn ervaringen met u delen.

Lees deel 2 van het verslag.

Gepubliceerd in YepAfrica.