Schoolloopbaanmap

De schoolloopbaanmap is een persoonlijke verzamelordner voor leerlingen. Ouders en leerling ontvangen de map als welkomstgeschenk bij aanmelding. De schoolloopbaanmap volgt de leerling gedurende de schoolloopbaan en vormt voor ouders en leerling het eigen, persoonlijke leerlingvolgsysteem. De map ontwikkelt zich in de loop der jaren tot een afscheidsboek vol herinneringen aan de schooltijd.

De map is bedrukt in de huisstijl van de school en bevat enige basisinformatie (brochure of schoolgids) over de school. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke gegevens van de leerling zoals rapporten, werkstukken, een foto van de eerste schooldag, een blad met acht vakjes voor de schoolpasfoto’s. Op de binnenkant van de voorkant zit een insteekhoes voor actuele telefoonnummers van school en klasgenootjes.

Doelen

  • Verhogen van de betrokkenheid van ouders en leerlingen
  • Verhogen van de aanbeveling van de school via eigen ouders doordat de aantrekkelijke presentatie van school altijd dicht bij de hand is.
  • Vermindering van het verlies van documenten

Inhoud

1. Voorkant cover met logo en naam van de school. Bij insteekmogelijkheid persoonlijk op naam van betreffende leerling.
2. Binnenzijde voorkant cover: insteekkaart met praktische adressen en telefoonnummers van de school, de leraren en klasgenootjes.
3. Inhoudsopgave
4. Tabbladen:

  • Fotopagina; overzicht van de schoolloopbaan met schoolpasfoto’s door de jaren heen (acht vakjes voor één foto per groep).
  • Algemene informatie en gebruiksaanwijzing map.
  • Informatieboekje; dit kan ook een losbladige schoolgids zijn.
  • Maandinfo’s / weekinfo’s / schoolkranten.
  • Rapporten.
  • Jaaroverzichten leerling, met eigen tekeningen, verslagen en opstellen (in het kader van het ‘hartstikke-leuk-voor-later’ effect).
  • Diversen.

Uitvoering

De schoolloopbaanmap is door twee Rotterdamse basisscholen ontwikkeld; bij beide in een verschillende opzet en uitvoering. Inmiddels hebben diverse andere basisscholen, ook buiten Rotterdam, het idee overgenomen en zijn ze bezig hun eigen versie te ontwikkelen.

Tip

Als school kunt u kosten besparen als u contacten heeft met een drukkerij, bijvoorbeeld via de ouders van één van de leerlingen. Wanneer u bij de drukkerij jaarlijks een bepaald aantal mappen afneemt, kan dit mogelijk ook een aantrekkelijke korting opleveren. Vraag, wanneer er geen voordeel opleverende contacten zijn, in ieder geval bij meerdere drukkerijen een offerte aan.

Een laatste punt wat erg handig is bij het zoeken van een drukkerij is dat deze redelijk in de buurt zit, zodat het bekijken van een drukproef bijvoorbeeld gemakkelijk ‘aan de pers’ kan gebeuren.

Kosten

De gemiddelde kosten voor een schoolloopbaanmap bedragen ongeveer € 8,- (vaak is dit het geval bij een bevriende drukkerij).

Meer informatie

File pdf Aanvullende informatie over de schoolloopbaanmap