Schoolplein en schoolgebouw

Alle mensen die op een school leren of werken horen er met plezier naar toe te gaan. Daarom moet het schoolgebouw en schoolplein veilig, ruim, gezond, schoon en gezellig zijn. Ook moeten er voldoende voorzieningen zijn die op de juiste manier worden gebruikt.

Schoolplein

Hoe het schoolplein eruit ziet, kan een belangrijke factor zijn voor klanten bij het maken van schoolkeuzes. Het schoolplein is als het ware een visitekaartje van de school en moet er dus aantrekkelijk uit zien.

Zo dient een schoolplein er verzorgt en schoon uit te zien en goed onderhouden te worden. Loszittende stoeptegels en afval op het plein moeten worden voorkomen. Op een goed verzorgd schoolplein ligt geen zwerfvuil of zwerfzand uit de zandbak, zijn prullenbakken geleegd, liggen geen losse tegels en is de waterafvoer goed geregeld. Een schoolplein wordt aangekleed met groen (struikjes, bomen, planten), speeltoestellen, fietsenstallingen en andere pleinattributen. Het groen geeft een schoolplein een frisse uitstraling. Ook het groenonderhoud dient dus goed verzorgd te zijn. Het schoolplein dient verder voorzien te zijn van een voldoende variatie aan speeltoestellen die mogelijkheden bieden aan leerlingen van alle leeftijdscategorieën om te spelen. Belangrijk is dat de speeltoestellen in goede staat zijn en geen gebreken vertonen. Een belangrijk pleinattribuut is een of meerdere bankjes voor wachtende ouders. De fietsenstalling moet de mogelijkheid bieden aan leerlingen en het personeel om hun fietsen goed en veilig te kunnen stallen. Hiervoor is het van belang dat de fietsenstalling goed geordend is en ruim genoeg is voor alle fietsen.

Een belangrijke activiteit op het schoolplein is het contact met de ouders. Maak er daarom een gewoonte van om regelmatig aanwezig te zijn op plaatsen waar ouders en kinderen samen komen. Bijvoorbeeld op het plein als ouders hun kinderen komen ophalen. Begroet ouders en maak een praatje met ze. Ouders kunnen deze gelegenheid aangrijpen om informeel van gedachten te wisselen over allerlei schoolse en opvoedkundige zaken.

Schoolgebouw

Belangrijke punten van de buitenkant van het schoolgebouw zijn: het schilderwerk, de kleurkeuze en het onderhoud. Het schilderwerk dient er netjes en verzorgd uit te zien. De kleurkeuze van het schilderwerk moet passen bij de huisstijl van de school en wat de school wil uitstralen. Een goede kleurkeuze geeft het gebouw een aangename en professionele uitstraling. Ook de ramen dienen er verzorgd en schoon uit te zien. Vaak worden de ramen van een school versierd met tekeningen en knutselwerken, dit geeft een leuke uitstraling. Verander het verfwerk op de ramen zo nu en dan, bedenk bijvoorbeeld verschillende, actuele thema’s. Verzorgde planten in de vensterbanken doen het ook altijd goed.

Ook de binnenkant van het schoolgebouw dient er verzorgd en goed onderhouden uit te zien, een goede indeling en inrichting zijn erg belangrijk. De ingang van de school, is de entree, de eerste indruk van de school die een bezoeker heeft bij het binnengaan van de school. De ingangen moeten gemakkelijk gevonden kunnen worden, verzorgd en schoon zijn. In een ingang hangt vaak een mededelingenbord, de informatie hierop dient actueel en relevant te zijn. Het is leuk om de wanden te bekleden met posters, maar pas op dat de posters op tijd worden vervangen, want vergeelde en verouderde posters zien er niet netjes uit. Belangrijk is dat de ingang een vlotte doorgang kan bevorderen, deze moet dus niet te smal zijn en er dienen geen voorwerpen te staan die de doorgang belemmeren.

De circulatieruimten in de school dienen uiteraard ook schoon, netjes en goed ingericht te zijn. Ook hier geldt weer dat posters op tijd moeten worden vervangen, dat mededelingen op de borden relevant en actueel moeten zijn en er geen voorwerpen mogen rondslingeren die de doorgang belemmeren. Een schone ruimte betekent geen zwerfvuil of dozen met afval op de grond, geen rommelige open kasten en jassen en tassen dienen netjes aan de kapstok te hangen. Het is leuk om de muren aan te kleden met werkstukken van leerlingen. Ook kunnen de werkstukken worden gepresenteerd op tafels en kasten.

De klaslokalen zien er natuurlijk schoon, hygiënisch, opgeruimd en gestructureerd uit. Het is belangrijk dat het meubilair en de kasten geordend in het klaslokaal staan. De speelhoeken dienen er uitdagend en onderhouden uit te zien. Zorg ervoor dat alles er verzorgd uitziet, dus geen kapotte luxaflex, verdorde planten of afwijkend meubilair. Belangrijk zijn de ventilatie en verlichting in het klaslokaal.

Toiletruimten dienen schoon en hygiënisch te zijn en fris te ruiken. Voorzie de toiletruimten altijd van een of meerder wastafels, zeep en (papieren) handdoekjes.

Dan zijn er nog de kamers waar publiek kan komen, zoals de directiekamer, de spreekkamer, de personeelsruimte en overige voor publiek zichtbare kamers, als de conciërgeruimte, bibliotheek en dergelijke. Deze voor publiek toegankelijke ruimtes dienen er aangenaam, verzorgd, opgeruimd en schoon uit te zien. Geen stapels papieren, scheve ordners, dozen met materialen etc. Het is handig wanneer kasten afsluitbaar zijn, zodat papieren en administratie uit het zicht blijven. Zorg er ten alle tijde voor dat de ruimte een professionele indruk geeft.

Checklist

 • Zijn het schoolgebouw en het schoolterrein veilig te bereiken?
 • Is de school groot genoeg?
 • Is de school veilig en handig gebouwd en ingedeeld
 • Is het schoon?
 • Is de temperatuur aangenaam?
 • Is het stil in en rondom de school tijdens de lestijden?
 • Is er een sportveld te gebruiken?
 • Hoe is de school en het terrein aangekleed?
 • Zijn het interieur en de materialen in goede staat, comfortabel, snel gerepareerd?
 • Zijn er voldoende ruime klaslokalen?
 • Zijn er voldoende schone toiletten?
 • Is het opgeruimd?
 • Is alles goed onderhouden?
 • Is er groen in en om de school?
 • Is de fietsenstalling ruim genoeg?
 • Zijn er bankjes en speeltoestellen op het plein?
 • Past het kleurgebruik bij de huisstijl?
 • Is de ingang goed toegankelijk?
 • Hangen de jassen en tassen netjes aan de kapstok?
 • Is er goede ventilatie?