Social Media op school

Social media is een verzamelbegrip voor online platformen (zoals Twitter en Facebook) waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Ten tijde van het schrijven van dit artikel maakte zeventig procent van alle leerlingen in groep 8 wekelijks gebruik van social media. Van alle 16 en 17 jarige is 95% actief op Facebook. Het is duidelijk dat social media geen tijdelijke trend is.

Scholen hebben vaak het gevoel ‘iets te moeten doen met social media’ maar weten niet goed hoe ze dat moeten doen. Jammer, want met social media zet je de school op de kaart.

Scholen kunnen zichzelf veel sterker online profileren. Waarom wachten totdat een van de ouders of leerlingen een (positief of negatief) bericht online zet? Voor een oriënterende ouder/kind is de eerste kennismaking met de school vaak online. Naast een helder profiel van de school is het ook leuk om bijvoorbeeld een filmpje te vinden of het laatste nieuws te kunnen volgen via Twitter.

Via deze pagina proberen wij iedereen, zowel beginners als gevorderden, te informeren over het toepassen van social media op school.

Wat is social media en hoe werkt het?

Voor diegene die zich nog niet eerder in social media hebben verdiept bieden wij een viertal introductiefilmpjes.

Wat is Twitter en hoe werkt het?

Wat is Facebook en hoe werkt het?

Wat is een Wiki en hoe werkt het?

Wat is een weblog en hoe werkt het?

 

Voorbeelden van scholen die Twitter gebruiken

Een mooi voorbeeld is het Twitteraccount van CBS Anna van Buren in Enschede. De school gebruikt Twitter om ouders (dagelijks) te informeren. Leerkrachten en ouders reageren op de berichten en plaatsen foto’s van activiteiten die in en rondom de school hebben plaatsgevonden (https://twitter.com/annavanburenR)

De middelbare school Greijdanus uit Zwolle maakt ook gebruik van Twitter. Onder de volgers bevinden zich veel leerlingen. Het is opvallend hoeveel positieve reacties van leerlingen te lezen zijn op de pagina van de Greijdanus (https://twitter.com/greijdanus). Hier is duidelijk te zien dat er een levendige uitwisseling van informatie, foto’s en reacties ontstaat.

Social media op de basisschool

Hoe zet je sociale media met succes in op school? Op die vraag geven 21 mensen uit het basisonderwijs (19 Nederlanders, 2 Vlamingen) antwoord in het boek ‘Sociale Media op de Basisschool’, dat eind juni verschijnt. Het boek bevat verhalen over inspirerende leerkrachten, directeuren en één klassenouder. Dit boek is geschreven onder redactie van Remco Pijpers en is eind juni gratis als PDF te downloaden.

Meer informatie over dit boek op mijnkindonline.nl

Lees ook:

Social media in het onderwijs, van moeten naar willen.